Inmiddels zijn onze maatjes al een tijdje hard aan de slag voor hun jongeren, wat betekent dat zij zich enige tijd in penitentiaire inrichtingen bevinden. De Jeugdinrichting Hartelborgt daarentegen was onbekend terrein voor onze maatjes en daarom was een rondleiding van harte welkom.  

Het Kompas College
Binnen De Hartelborgt bevindt zich het Kompas College, hier verblijven jongeren die strafrechtelijk veroordeeld zijn of in afwachting zijn van een opgelegde maatregel. De gesloten leeromgeving zorgt ervoor dat jongeren door kunnen gaan met het volgen van onderwijs. In de jeugdinrichting hebben onze jongeren meegelopen met een aantal begeleiders en docenten. Onze maatjes zijn onder andere meer te weten gekomen over onder andere de dagbesteding van de jongeren, hebben de klaslokalen gezien en de kunstles bijgewoond. Hen viel het bijvoorbeeld op dat een aantal jongeren erg creatief is, te zien aan de aansprekende kunst op de muren binnen de leefgroepen. Het is mooi en bijzonder om te zien wat jongeren binnen deze muren kunnen bereiken, laten onze maatjes weten.

Indrukwekkende belevenis
Niet alleen de zorgboerderij, het bad en de cellen binnen de Hartelborgt lieten een indrukwekkende indruk achter bij onze maatjes maar ook zeker de jongeren. De soms wat bescheide jongeren vertelden over zaken die hen bezighielden zoals hun schoolopdrachten. Onze maatjes die aandachtig naar de jongeren luisterden waren geïnteresseerd in de kijk van de jongeren op bepaalde vraagstukken zoals werk. De gesprekken en de rondleiding droegen bij aan de motivatie van onze maatjes om in de toekomst met deze kwetsbare jongeren te gaan werken.

Wij zijn dankbaar voor de inzet van de medewerkers binnen De Hartelborgt voor kwetsbare jongeren en dat zij ons met enthousiasme en openheid hebben verwelkomt in De Hartelborgt.