Bryan is vrijwilliger bij Bureau MHR. Wij spraken hem over zijn verleden en over tegen welke uitdagingen hij aanliep. Zijn kennis en ervaring wil hij delen met anderen, omdat hij iets voor anderen wil betekenen. In dit interview lees je meer over Bryan.

Wat voor kind was je?

‘’Als baby was ik vrij rustig en hoefden mijn ouders niet naar mij om te kijken, maar na mijn tweede levensjaar was het over met de rust. Ik was een ontzettend druk kind, wilde veel spelen en had veel aandacht nodig. Ik had niet veel vriendjes dus daar kon ik niet mee spelen, maar mijn ouders verwende me heel erg dus ik had ook niet veel te klagen. Dat veranderde op de basisschool toen ik verkeerde vrienden leerde kennen. Dit leidde in vechtpartijtjes en uit de les gestuurd worden’’.

In wat voor gezin groeide je op?

‘’Ik groeide op in een gezin van vier, samen met mijn vader, moeder en twee jaar oudere zus. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader is van Indonesische komaf. Mijn moeder is een lieve zorgzame vrouw, maar te makkelijk. Als kind kon ik snel iets voor elkaar krijgen bij haar. Mijn vader daarentegen was streng, afstandelijk en geen knuffelbeer zoals mijn moeder. Met mijn zus had ik vaak ruzie, omdat we veel van elkaar verschilden. We aten elke avond samen aan tafel als gezin, bezochten onze opa en oma wekelijks en gingen vaak opstap. Of we een hecht gezin waren? Dat vind ik niet, want ik botste altijd met mijn vader en zus’’.

Welke plek heb jij in het gezin?

‘’Ik kon kind zijn. Ik was druk, had geen verantwoordelijkheden en kon mezelf zijn. Wel had ik altijd het gevoel dat ik anders was dan anderen en dat niemand mij mocht, dit kwam omdat ik vaak gecorrigeerd werd. Ook hadden de problemen en ruzies tussen mijn ouders veel effect op mij. Ik zal nooit vergeten dat mijn vader mijn moeder op de grond duwde. Als kind rende ik in mijn doktersjasje naar haar toe om haar te verzorgen’’.

‘’Ik zal nooit vergeten dat mijn vader mijn moeder op de grond duwde. Als kind rende ik in mijn doktersjasje naar haar toe om haar te verzorgen’’.

Hoe was de relatie tussen je ouders?

‘’Ik had een goede relatie met mijn moeder. Zij gaf mij veel liefde. De band met mijn vader was slecht. Hij was streng en gesloten. Beiden waren veel bezig met hun carrière en naast de uitjes die wel gezellig waren, haalde ik veel kattenkwaad uit en kreeg ik dus vaak op mijn kop’’.

Welke gebeurtenis heeft de meeste impact gemaakt in je kindertijd?

‘’Het overlijden van mijn opa viel heel erg zwaar. Hij had een lang ziekbed en dat was echt een lijdensweg. Ook de scheiding van mijn ouders vond ik heftig. Ik wist dat er veel heftige ruzies waren thuis, maar toen de knoop definitief werd doorgehakt, kwam dat alsnog als een shock voor mij. In mijn hoofd gaf ik mezelf de schuld, omdat ik onhandelbaar was en veel ruzies veroorzaakte’’.

Omschrijf jezelf als tiener.

‘’Als tiener was ik rebels, opstandig en vrolijk. Ik had veel bewijsdrang, waardoor ik stoer ging doen, anderen ging pesten, vandalisme ging plegen en drugs ging gebruiken. Eigenlijk was ik verlegen en onzeker, maar dit maskeerde ik door mijn stoere gedrag en gebruikte dat als schild om mij heen’’.

Hoe was school voor jou?

‘’Ik zat op het VMBO in Zoetermeer. Het contact met docenten was moeizaam, omdat ik tijdens de lessen druk was en er daardoor vaak werd uitgestuurd. Eén docent zag mij wel staan. Het viel me op dat hij meer geduld voor mij had. Dat gaf mij het gevoel dat niet iedereen mij vervelend vond.

‘’Eén docent zag mij wel staan en had begrip. Dat gaf mij het gevoel dat niet iedereen mij vervelend vond’’.

Ik vond school echt niks en hield niet van leren. Samen met mijn nepvrienden wilde ik alleen maar stoer doen, drugsgebruiken en vervelend doen tegen alles en iedereen. In het derde jaar ben ik van school afgestuurd, omdat ik terecht stond voor een strafbaar feit’’.

‘’Ik ben toen naar Youz – toen nog De Jutters – gegaan en heb daar een jaarprogramma gevolgd. Ik ging daarheen voor intensieve behandeling voor mijn ADHD en verslavingen. Elke dag volgde ik het dagprogramma daar, dat begon om 09:00 uur en daarna ging ik in de avond weer naar huis. Ook daar had ik het niet naar mijn zin. Daarna ben ik nooit meer terug naar school gegaan’’.

Waar droomde je als tiener van?

‘’Huisje, boompje, beestje! Dat is mijn ideaal plaatje. Ik wilde jong vader worden (op mijn 18e). Daarnaast wilde ik gek genoeg politieagent worden. Ik had een buurman die bij de recherche werkte en dat vond ik toen interessant, maar door de delicten die ik had gepleegd kon dat niet meer’’.

Wat voor een bijbanen had je naast school?

‘’Ik had geen bijbanen. Vanaf mijn 14e tot mijn 18e zat ik in een ‘’jeugdbende’’. Dus mijn dagen spendeerde ik met die gasten en dan gingen we drugsgebruiken, hangen op het pleintje en voetballen. Pas op mijn 18e ben ik bij de BCC gaan werken’’.

Wat waren problemen waar je tegenaan liep in deze periode?

‘’Ik had veel verslavingsproblematiek. Op mijn 11e zag ik mijn vader shag roken en bier drinken. Als hij naar het toilet ging, nam ik stiekem een slok en een hijs. Daarna ging ik zelf experimenteren met wiet, sigaretten en alcohol. Later werd dat harddrugs zoals xtc en speed. ”Weekendverslaafd” was ik, zoals ik het noem. Ik gebruikte altijd van donderdag tot en met zondag, hierdoor kreeg ik problemen op school, thuis en op straat. Ik kon mijn schoolopdrachten niet doen, mijn ritme was verstoord en ik was afwezig. Daarnaast kwam ik in aanraking met justitie en politie over incidenten zoals mishandeling, vernieling en diefstal daardoor werd ik van school afgestuurd. Ook thuis speelde er problemen, doordat ik snel boos, geïrriteerd en agressief was. Mijn ouders wisten niet dat ik met criminelen omging. Als ik iets niet mocht of tegengas kreeg, werd ik boos. Dan voelde ik me eerst heel even schuldig, maar na een halfuur was dat gevoel alweer weg. Mijn vader had me allang al opgegeven. Mijn moeder daarentegen heeft me nooit losgelaten en altijd gesteund’’.

‘’Op mijn 11e zag ik mijn vader shag roken en bier drinken. Als hij naar het toilet ging, nam ik stiekem een slok en een hijs’’.

Wie was je idool?

‘’Rocky Balboa was mijn idool. Ik zie mijn leven zoals zijn leven. Ik had diepe dalen, maar krabbelde daar ook weer altijd uit’’.

Dit was het eerste deel van Bryan zijn verhaal. Benieuwd naar zijn leven nu? Houd onze website en socialmediakanalen in de gaten, want het volgende interview staat al gepland!

Wil jij ook jouw verhaal delen? Impact maken op een ander? En laten zien dat een ervaring jou niet vormt? Neem dan contact op via info@bureaumhr.nl of tel: 070 – 369 75 31 voor een vrijblijvend gesprek.