Opvang en Re-integratie Centrum

Je bent net uit de gevangenis en wil nooit meer terug!
Zoek je opvang en werk? Kom langs in het ORC.

In het ORC kun je werkervaring opdoen en jezelf verder ontwikkelen. Samen met vrijwilligers en ex-gedetineerde jongeren runnen jullie het ORC. Pak deze kans!

Het ORC is de zachte landing van detentie naar (betaald) werk.

Jaarlijks komen 400 jongeren uit detentie . Een deel van hen heeft geen vaste verblijf plek of vast werk, waardoor zij niet in aanmerking komen voor een uitkering. Geen inkomen verkleint de kans op huisvesting, waardoor de jongere in een neergaande spiraal  terecht dreigt te komen. Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie (MHR) wil met het Opvang en Re-integratie Centrum (ORC) de dringende gevallen opvang bieden en zo voorkomen dat ze weer terug de criminaliteit in gaan.

Het centrum kent meerdere functies van huiskamer, ‘wijkcatering’ tot werk- en leerplek.

Met het ORC biedt Bureau MHR niet alleen een veilige plek, maar ook een opstap naar werk of opleiding. Jongeren hebben geen dagbesteding, geen (legaal) inkomen en vaak geen plek om te verblijven. Het idee van een ORC om de opvang en re-integratie te verbeteren, komt uit de koker van het jongerenpanel van Bureau MHR, waarin vrijwillige maatjes en ex-gedetineerde jongeren  zitting hebben.

Het ORC is een soort  huiskamer, een ontmoetingsplek waar de jongeren na hun vrijlating terecht kunnen voor een broodje, een praatje en een kop koffie. Hier zijn ook vrijwillige maatjes aanwezig die hen verder helpen en ondersteuning bieden bij het regelen van praktische zaken. Ook is de ORC een plek waar de jongeren (vrijwilligers)werkervaring kunnen doen. Ze kunnen hier het horeca vak leren of andere werkervaring opdoen. Dat kan zowel in het ORC als daarbuiten, bijvoorbeeld door voorlichting te geven op scholen of als vrijwillige handhaver te werken in de wijk.