Wat te doen als je Nederland moet verlaten omdat je geen verblijfsvergunning hebt?

Op dinsdag 20 augustus jl. organiseerde Bureau MHR, in samenwerking met DCR Rotterdam, voor een groep Marokkanen zonder geldig verblijfsdocument een presentatie over het project Al Hidjra.

Een van de sprekers was de Marokkaanse zakenman Rachid Ouchicha. Hij vertelde over zijn terugkeer naar zijn geboorteland Marokko en de mogelijkheden aldaar. Ouchicha startte in Marrakesh en omgeving een onderneming in (fiets) excursies. Ouchicha is inmiddels met zijn Nederlandstalige excursies een begrip in Marrakesh. Op zijn Instagram account @activiteiten_marrakech lees je hier meer over.

Met het project Al Hidjra biedt Bureau MHR nieuwe perspectieven voor degenen die moeten terugkeren naar hun land van herkomst. De aanwezigen delen tijdens de bijeenkomst hun bijzondere, vaak verdrietige, verhalen met elkaar. Ook al zijn velen juist het land ontvlucht om dat perspectief in Nederland te zoeken, lijkt het beeld te veranderen. Zij zien steeds duidelijker dat de keuze aan henzelf is. Of ze blijven illegaal door Europa zwerven of ze kiezen voor een rustig leven waarin eventueel ruimte is om een gezin te stichten.

De bijeenkomst was zeer geslaagd mede door de inzet en de ruimte die DCR Rotterdam ter beschikking stelde en onze gastspreker Rachid Ouchicha die ook bij het project Al Hidjra betrokken zal blijven.

“Het is belangrijk dat eenieder kan werken aan zijn of haar eigen geluk.”
Rachid Ouchicha