In dit bericht van onze Corona-editie van nieuwsberichten hebben we een van onze maatjes Tarik geïnterviewd en gevraagd hoe hij omgaat met de situatie. Tarik is 22 jaar en in februari 2020 begonnen als maatje bij Forsa!

Veel leesplezier!

Wat is je functie bij Bureau MHR?

Junior jongerencoach

Welke taken voer je uit als maatje bij Bureau MHR?

Ik begeleid jongeren die in detentie zitten en ook daarbuiten.

Nu de maatregelen ingevoerd zijn is het niet meer mogelijk om de jongeren op te zoeken, wat doet dit met jou?

Het is aan de ene kant erg irritant, want het contact met de jongeren vervaagd, je kan ze niet bezoeken in de PI waardoor een een-op-eengesprek niet mogelijk is. Ook het inplannen van een Skype- of belafspraak verloopt erg omslachtig. Je moet eerst een mail sturen naar de ene plek en wachten op antwoord. Vervolgens moet je een mail sturen naar de casemanager die dan een afspraak inplant. Meestal word ik daarna gebeld, omdat er geen plek is of de verbinding is niet goed. Dit zorgt voor frustatie.

Wat doe je om alsnog contact te houden met je jongeren?

Zoals ik aangaf probeer ik belafspraken te regelen met de jongeren. Tot nu toe is dat één keer gelukt en dat was een goed gesprek. Het afspreken verloopt alleen erg omslachtig nog en lukt niet altijd. Daarnaast heb ik contact met het broertje van een de jongeren die ik begeleid. Hij zit ook onder begeleiding van Forsa! en is inmiddels al uit detentie. Met hem heb ik nauw contact en via hem probeer ik ook op de hoogte blijven van de situatie van zijn broer.

 

Hij zei, “Dankjewel dat je in deze tijd nog aan mij denkt en dat je contact met mij hebt opgenomen.” Het wordt gewoon heel erg gewaardeerd.

 

 

Valt je nog iets op in het contact met de jongeren, wat doet deze situatie met ze?

Tijdens het gesprek via Skype was hij blij en dankbaar. Hij zei, “Dankjewel dat je in deze tijd nog aan mij denkt en dat je contact met mij hebt opgenomen.” Het wordt gewoon heel erg gewaardeerd.

Heb je nog andere jongeren gesproken?

Op verzoek van een ander maatje heb ik een jongere uit Den Haag geholpen. Hij had een hulpvraag met betrekking tot huisvesting en nog een aantal andere hulpvragen. Daar heb ik hem meteen bij geholpen.

Ik ben ook nog een aantal jongeren tegengekomen op straat die regelmatig in het ORC kwamen en even een praatje mee gemaakt.

Heb je nog tips voor je collega maatjes over hoe om te gaan in deze situatie?

Zorg dat je het contact met je jongeren onderhoud en dat je erachteraan blijft gaan. Houd er rekening mee dat het videobellen lastig en moeizaam verloopt, het is niet hetzelfde als een face-to-facegesprek.

Jij studeert nog, in hoeverre heeft deze crisis jouw studie beïnvloed?

Heel erg, alles gebeurt digitaal en wordt op een online omgeving geplaatst. Het is niet meer interactief zoals in de klas met een docent. Het stellen van vragen gebeurt ook in de online omgeving, alleen is het antwoord vaag of globaal en denk ik achteraf, had ik maar niks gevraagd.

Contact met docenten via de mail gaat goed en we gebruiken ook Microsoft Teams, maar het is toch anders dan les volgen op school. Vanuit huis ben je er meestal maar half bij en is er veel afleiding.

Hoe zie jij de toekomst na deze crisis?

Ik denk dat het niet meer zal worden zoals het was, sowieso met de 1,5m regel. Mensen veranderen natuurlijk ook. Iedereen is een beetje schuchter naar elkaar en houdt afstand van elkaar. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken het kan positief uitpakken, maar ook negatief.

Heb je nog een persoonlijk bericht voor de jongeren van Bureau MHR?

Ik hoorde van een jongere dat er veel chaos is in detentie door de genomen maatregelen, dus houd je sterk en blijf geduldig, zeker in deze tijd.

 

Onze vrijwilligers staan klaar! Mocht je iemand kennen die hulp kan gebruiken of heb je zelf hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Stuur een mail naar info@bureaumhr.nl

 

Houd onze website in de gaten voor onze speciale editie van nieuwsberichten en interviews tijdens deze Corona-crisis.