In dit bericht van onze Corona-editie van nieuwsberichten hebben we onze maatschappelijk werker Youssef geïnterviewd en gevraagd hoe hij omgaat met de situatie. Ook dit interview hebben we telefonisch afgenomen en was het weer een gezellig gesprek. Veel leesplezier!

Wat is je functie bij Bureau MHR?

Ik ben maatschappelijk werker en projectleider ORC.

Welke verantwoordelijkheden heb je en welke taken voer je uit?

Ik houd me bezig met de begeleiding van studenten, monitoren van de voortgang van de studenten, voeren van gesprekken met docenten en het nakijken van verslagen en rapportages. Daarnaast houd ik me bezig met het dagelijkse reilen en zeilen binnen het ORC.

Kan jij je werkzaamheden uitvoeren tijdens deze Corona-crisis?

Het ORC is gesloten, maar coaching en begeleiding gaat wel door. Ik heb telefonisch contact met de studenten en vrijwilligers. Ook via de mail en WhatsApp heb ik contact met ze. Ik heb pas nog een aantal verslagen nagekeken en heb binnenkort voortgangsgesprekken met docenten.

Hoe houd jij contact met je studenten en vrijwilligers en lukt het om ze gemotiveerd en gefocust te houden?

Zoals ik al zei hebben we telefonisch contact, via de mail en WhatsApp. Ik merk dat iedereen nog steeds gemotiveerd en gefocust is om z’n werkzaamheden uit te voeren. De studenten en vrijwilligers proberen zoveel mogelijk contact te houden met de jongeren en rapporteren hierover.

 

Ik ben van nature positief ingesteld en ik denk dat we hier als mensheid sterker uit komen. We moeten deze periode gebruiken om een stukje ‘awareness’ te creëren.

 

Het werk dat je doet omvat veel persoonlijk contact met je studenten, vrijwilligers en jongeren, wat doet het met je nu dit niet meer mogelijk is?

Het is vooral jammer. Ook bij het programma Al Hidjra merk ik dat de jongeren waar we mee samenwerken dat zij nu in vreemdelingenbewaring zitten terwijl ze klaar waren om terug te gaan naar Marokko. Maar nu gaat dat niet meer door, omdat Marokko geen vluchten meer toelaat vanuit Nederland. Er is heel veel tijd in deze jongeren gestoken, omdat ze eigenlijk niet terug willen naar Marokko. Persoonlijke gesprekken en het bieden van perspectief heeft ze zover gekregen om toch terug te willen naar Marokko. Deze tijd is nu voor niks geweest en moet ingehaald worden zodra deze crisis voorbij is.

Voor heel veel jongeren van Forsa! is dit ook een onzekere tijd en zitten sommigen van hen nu zonder baan. Er is geen einddatum waarvan we kunnen zeggen, ok dan is alles weer voorbij en pakken we draad weer op. Niemand weet waar dit naartoe gaat en juist nu is het persoonlijk contact extra belangrijk om onze jongeren te begeleiden en te ondersteunen.

Wat voor impact heeft de Corona-crisis op jou en je omgeving?

Tot nu toe weinig. Vooral de eerste weken merkte ik weinig verschil. Nu begin ik wel wat kleine dingen te merken, zoals het wat langer doorslapen bijvoorbeeld. Ik ga nog steeds regelmatig hardlopen in het park en spreek mijn ouders dagelijks.

Hoe zie jij de toekomst na deze crisis?

Goed! Ik ben van nature positief ingesteld en ik denk dat we hier als mensheid sterker uit komen. We moeten deze periode gebruiken om een stukje ‘awareness’ te creëren. Dat we stilstaan bij hetgeen wat er echt toe doet en ons realiseren dat we sommige zaken anders moeten aanpakken. Zaken zoals onze gezondheid en het milieu. Dat we nu tijd hebben om een wandeling te maken en al het moois om ons heen waarderen en beseffen dat het eigenlijk erg mooi is waar we wonen. Ik zie de toekomst positief in.

Heb je nog een persoonlijk bericht voor de studenten, vrijwilligers en jongeren van Bureau MHR?

Blijf je inzetten voor je gemeenschap, je familie en vrienden en blijf positief.

 

Onze vrijwilligers staan klaar! Mocht je iemand kennen die hulp kan gebruiken of heb je zelf hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Stuur een mail naar info@bureaumhr.nl

 

Houd onze website in de gaten voor onze speciale editie van nieuwsberichten en interviews tijdens deze Corona-crisis.